19 Temmuz 2011 Salı

Almanya'da Burs 1: FRIEDRICH-EBERT-STIFTUNG

Merhaba arkadaslar. Buraya yazmayali uzun zaman oldu. Bende güzel bir yazi serisi ile geri döneyim dedim. Almanya'da okumak isteyen hemen herkesin en büyük problemi finansmandir. Bu konuda sIkIntI yasayanlar ilk care olarak burs arayisina girerler. Lakin Almanya'da lisans egitimi sirasinda yabanci ögrencilere burs imkani neredeyse yok denecek kadar azdir. Yüksek lisans egitimi icinse birkac burs imkani mevcuttur.

Benim Almanya maceramin basladigi zamanlarda yani 4 sene önce filan lisans egitimi icin burs neredeyse hayaldi. Fakat artik azda olsa birkac kaynak var burs alabileceginiz. Sorun ise ögrenciler bu kaynaklarin neler oldugunu ve bursu nerelerde aramalari gerektigini bilmiyorlar.

Bu noktada sizlere bu güzel yazi dizisini sunuyorum. Türkce bir kaynak olarak ilk defa Almanya'daki burs imkanlari yazi dizisi serisinin tadini cikarin.

Serinin ilk yazisi "Friedrich Ebert Stiftung" olacak. Almanya'daki Stiftung denen yardim kuruluslari burs dagitabiliyorlar ve bu kuruluslar genelde politik olarak bir partinin catisi altinda veya herhangi bir dini kurulusa veya cemaate bagli bulunuyorlar.

Friedrich Ebert Stiftung Almanya'da SPD adli sol partisine yakin bir kurulustur. Bu parti su an itibari ile muhalefet noktasindadir Almanya'da ve meclisteki ikinci büyük partidir. Ayrica Almanya'daki Türklerin genel olarak destekledigi partidir.

Yakin zamandan itibaren bu kurulus yabanci ögrencilere de burs kapisini acti. Bursun miktari aylik 650 € gibi harika bir miktar ve ayrica cocuklu bursiyerler aylik 276 € ekstra para aliyorlar. Burs geri ödenmek zorunda degil. Lisans egitimi alan ögrenciler en gec 3. semester sonuna kadar, Master egitimi alanlar ise en gec 1. dönemin sonuna kadar basvurmak zorundalar. Aksi taktirde basvuru dikkate alinmayacaktir.

Ayrica dil kursu ögrencilerine burs verilmemektedir. Üniversiteye baslar baslamaz da burs verilmemektedir. Bursu almak icin ilk notlarini almis olmaniz ve bunu ispatliyor olabilmeniz gerekmektedir.

Bursu almak icin sartlardan biri ise yeterli seviyede almanca. Egitiminizi ingilizce görüyor olsaniz bile almanca yeterliligine sahip olmaniz gerekiyor. DSH-2, Testdaf 4 ve ZOP gibi seviyeleri yeterli görüyorlar.

Studienabschluss denilen okul bitirme dönemlerini ve Almanya disi egitimleri finanse etmiyorlar. Bunu dikkate almanizi tavsiye ederim, aksi taktirde basvurunuz yine dikkate alinmayacaktir.

Simdi gelelim basvuru islemine. Friedrich Ebert Stiftung'un söyledigine göre herhangi bir basvuru zamani yok. Yani hemen hemen her zaman basvuru yapilabilir. Burs süresi 2 ya da 3 sene sürmektedir.


Yukaridaki adresten online basvuru formunu dolduruyorsunuz. Size ailevi ve mesleki bir takim da sorular yöneltiyorlar. Bu asamada baska bir dökümana ihtiyac yok. Bu asamadan sonra kurulus ilgilenirse sizden gerekli dökümanlari istiyor. Bu dökümanlar arasinda 2 profesörden alacaginiz referans mektuplari var. Ayrica bundan önceki yasantinizda politik ve sosyal yasaminizla ilgili bilgi ve belgelerde isteyebilirler. Dökümanlarin hazirlanmasi icin 3 hafta, referans mektuplari icin ise 6 hafta zamaniniz var.

Bundan sonra ücüncü asama var. Eger ikinci asamayi gecerseniz Friedrich Ebert Stiftung sizi birebir tanimak isteyecektir. Sizin okudugunuz alandan 2 docent ile sizi iki farkli görüsmeye cagiracaklar.

Son asamada ise sizin burs icin uygun olup olmadiginiza karar verilecek. Basvurudan karara kadar uzanan sürec yaklasik 6 ay kadar sürmektedir. Bu burs icin yillik 2000 basvuru olmaktadir ve bunlarin 500'ü bursu almaktadir. Bu 500 kisinin beste biri ise doktora yapanlardir.

Ben size yine de basvurmanizi öneririm, lakin dörtte bir sans az degildir. Bursa ihtiyaciniz varsa kesinlikle düsünmeyin ve basvurun. Bu arada daha fazla bilgiyi asagidaki adreslerden elde edebilirsiniz:



3 yorum:

rakuen dedi ki...

Merhaba, sayfana şimdi rastgeldim. Belki yazmışsındır fazla yazını okumadım ama bir sorum olacak. Ben Almanya'da yüksek lisans yapmak istiyorum fakat belirttiğin gibi finansal kısmı beni biraz düşündürüyor. DAAD bursu hakkında bilgin var mı? Bir de finansal kısmı geçtim diyelim. İstediğim üniversiteye kabul edilebilme biraz çetrefilli mi? Ben almanca hazırlıkta okudum fakat ne yazıktır ki üzerinden 4 sene geçti ve benim almancamın üzeri epey tozlandı. Neredeyse yok denecek düzeyde. Acaba bu konuda bir tavsiyen olur mu? ve bu okuduğum hazırlık şu anki almancamı temel seviye kabul edersek benim için bir artı olur mu? Şimdiden teşekkürler..

maniaturk dedi ki...

Merhaba. Almanca altyapinizin ileride almanca ögrenirken tabi ki faydasi dokunacaktir. Dil kursuna daha az para ödenizde bunlardan birisi mesela.

Eger iyi bir üniversiteden iyi bir notla mezun olduysan DAAD'de sansin yüksek. Öyle degilse de yine dene. Denemekten bir sey kaybetmezsin. DAAD'nin burs veritabani var kendi websayfasinda. Oradan ilgili burslari bulabilirsin.

Kabul meselesi üniversiteye ve bölüme göre degisiklikler gösterir. Yani bir genelleme yapmak zor ama illa yap diyorsa :) genelde kabul islemi, taban sartlari sagliyorsun cok zor degil...

Jess dedi ki...

Merhaba benim de bir sorum olacak. Bavyera bolgesindeki universitelerden birinde yuksek lisans yapmak istiyorum ancak diploma notum cok dusuk (2.16) acaba herhangi bir sinir var mi? Ornegin 2.50 altindaki notlar kesinlikle kabul edilmiyor gibi? Yardimci olabilirseniz sevinirim.