23 Kasım 2011 Çarşamba

Soru: Almanca bilgisi olmadan Almanya'da Üniversite Okuyabilirmiyim

Soru: Almanca bilgim olmadan Almanya'ya gidebilir miyim ve yüksek ögrenimime baslamadan önce orada Almanca dil egitimi alabilir miyim?

Cevap: Bu sorunun net bir cevabi yok aslinda. Almanya'ya almanca bilginiz olmadan gelmeniz mümkün. Lakin Almanya'da üniversite egitimi almak istiyorsaniz, Alman üniversitelerindeki lisans egitimlerinin cogunlugunun almanca oldugunu hesaba katarsak, ingilizce bir programa basvurmayacaksaniz, almanca ögrenmeniz gereklidir. Bu durumda yapabileceginiz bir takim seyler mevcut tabi ki:

Birinci yol, Almanya'da sartli kabul veren üniversitelerden birine basvuracaksiniz. Bu sartli kabul, eger almanca yeterliliginiz yoksa bir sonraki sene icin Almanya'daki üniversitede size almanca yeterliliginizi sagladiginiz taktirde yer saglayacaktir. Yani almanca ögrenmeniz icin size süre saglayacaktir ve üniversitedeki yerinizi koruyacaktir. Bu yol vize almaniz icin tavsiye edilen yoldur. Cünkü konsolosluk, Alman üniversitelerin size kabul verdigini sizinde Almanya'da egitim ile ilgilendiginizi bilmek istiyor.

Ikinci yol ise Almanya'ya ögrenci adayi vizesi ile gelmektir ki bu benim zamaninda izledigim yoldur. Almanya'da üniversiteye basvurmuyorsunuz. Onun yerine kendinize almanca dil kursu ayarliyorsunuz ve üniversite icin gerekli bütün belgelerinizle vizeye basvuruyorsunuz. Almanca kursunuz sirasinda veya sonrasinda ise Almanya'daki üniversitelere basvuruyorsunuz. Yani basvuru sürecini Almanya'da yapiyorsunuz.

(Not: Bu yazi 23.11.2011 tarihinde güncellenmistir. Eski yazidaki bilgiler gecerliligini genel olarak yitirmekle birlikte yinede bir takim faydali bilgiler sunmaktadir. Okumak isterseniz buraya tiklayiniz...)

Hiç yorum yok: