23 Kasım 2011 Çarşamba

Numerus Clausus (NC) nedir?

Numerus Clausus (kisaca NC) "ögrenci kontenjan kisitlamasi" anlaminda kullanilmaktadir. Genellikle Almanya'da üniversite basvuran arkadaslarin bu basvuru inceleme döneminde cokca karsilastiklari bir terimdir.

Alman üniversitelerinde belirli bölümlerde (mesela: tip, dis hekimligi, isletme, eczacilik vs.) basvuran ögrenci sayisinin, alinacak ögrenci sayisinin cok üstünde olmasindan dolayi, bu bölümlerdeki ögrenci alimlarinda bir takim kisitlamalari gidilmektedir.

NC olan bölümlerde, diger bir cok bölümün aksine not ortalamasi, sözlü mülakat, sosyal basarilar gibi bir takim ön sartlar konulmaktadir. Bu sayede sadece belirli bir basari oranina ve istege sahip ögrencilerin basvurulari kabul edilir.

Numerus Clausus sadece yukarida bahsedilen bölümlerde degil, popüler üniversitelerin popüler bölümlerinde de rastlanabilir. Yani mesela makina mühendisligi bölümünde bir cok üniversitede NC yok iken Münih Teknik Üniversite'si bu bölümde ögrenci alirken NC uygulamaktadir.

Son olarak eklemek istedigim sey ise, yabanci ögencilere verilen kontenjan ile alman ögrencilere verilen kontenjan ayridir ve bu yüzden yabanci ögrencilerin kendi aralarinda bir NC uygulamasi vardir. Yani bir bölümde almanlara uygulanan not ortalamasi 1,8 iken yabanci ögrencilere uygulanan ortalama 2,5 olabilir. Bu genelde biz yabanci ögrencilerin lehine bir durumdur.

(Not: Bu konu ile ilgili 2007 yilinda yazilmis bir yazimiz daha bulunmaktadir. Güncel degildir fakat icindeki bilgiler yine de ise yarardir. Okumak isterseniz buraya tiklayiniz...)

Hiç yorum yok: