23 Kasım 2011 Çarşamba

Soru: Almanya'da Üniversite sirasinda calisabilirmiyim

Soru: Almanya'da üniversite okurkan veya almanca dil kursuna giderken calisabilirmiyim?

Cevap: Almanya'da üniversite ögrencisi olarak yillik 180 yarim gün veya 90 tam gün calisma izniniz bulunmaktadir. Almanya'da üniversite okurken egitim döneminde haftalik 20 saat ve tatillerde haftalik 40 saate kadar calisma imkaniniz mevcuttur.

Dil kursu ögrencisi olarak normalde calisma izni hakkiniz yoktur. Yalniz bazi yerlerde dil kursu ögrencilerine de calisma izni verilebilmektedir. Bunlar genelde sartli üniversite kabulü olan almanca dil kursu ögrencileridir. Fakat sakin aklinizdan cikarmayin, dil kursu okurken calisma izniniz alamayabilirsiniz. Bu yüzden sakin böyle bir seye bel baglamayin.

Ister üniversite ögrencisi olarak, ister almanca dil kursu ögrencisi olarak kazanacaginiz para bütün giderlerinizi karsilamama ihtimali yüksektir. Özellile teknik bölüm okumayan arkadaslarin, yapacaklari islerde saat ücreti düsüktür. Yazin haftalik 40 saate kadar calisarak para bitiktirmeniz mümkündür fakat yine de yetmeyebilir. Lütfen Almanya'da üniversite egitiminizi planlarken bunlari da göz önünde bulundurun.

(Not: Bu yazi eski bir yazinin güncellenmis versiyonudur. Eski yazidaki bilgiler güncel degildir, fakat yine de göz atmak isterseniz buraya tiklayiniz...)

Hiç yorum yok: