23 Kasım 2011 Çarşamba

BAföG Nedir? Kimler BAföG Alabilir?

Almanya'da üniversite egitimine baslamak isteyen her Türk ögrencinin ilk ve en önemli meselesi finansmandir. Kimi ögrencilerin Almanya'daki bu egitimlerini aileleri karsilamakta, kimisi kendi birikimlerini kullanmakta, kimisi kredi cekmekte ve kimisi de burs almaktadir.

BAföG bu noktada hem Almanya'da dogmus Türk ögrenciler, hem de Türkiye ve dünyanin cesitli yerlerinden gelen Türk ögrenciler icin önemli bir finansman kaynagi olmustur. Acilimi "Bundesausbildungsförderungsgestzt" yani "Ulusal Egitim Finansman Yasasi" olarak cevirilebilir.

Öncelikle BAföG bir burs degil kredidir. Almanya devleti tarafindan verilmektedir. Üniversite egitimi bitene kadar her dönem okul harc ücretleri ve her ay belirli bir miktar para verilmektedir. Yalniz BAföG kapsaminda aldiginiz kredinin tamanini ödemiyorsunuz (benim bildigim yarisini geri ödüyorsunuz). Geri ödeme konusunda büyük bir esneklik mevcut. Is hayatina atilmadan, yani para kazanmadan sizden geri ödeme beklenmiyor. Para kazanmaya basladiginizda ise aylik taksitler halinde BAföG kredisinin ödenmesi gereken miktari ödüyorsunuz.

Aylik olarak BAföG kapsaminda alacaginiz para gelirinizden tutun da aileniz ile yasayip yasamadiginiz ve kardes sayisina kadar bir cok etken göz önüne alinarak hesaplaniyor. Internette bu tarz hesaplamalari yapan bir kac site mevcut.

Peki kimler alabiliyor BAföG kredisini? Eger
  • Alman vatandasi olanlar,
  • Avrupa Birligi (EU) vatandasi olanlar,
  • "Sinirsiz Oturum" izni olanlar,
  • En az 5 senedir Almanya'da sigortali olarak calismis olanlar,
  • Anne ve babasindan en az biri son 6 yil icerisinde en az 3 sene Almanya'da sigortali olarak calisanlar,
  • Esi Alman veya EU vatandasi olanlar,
  • Alman veya EU vatandaslarinin cocugu olanlar
kategorilerinden birine giriyorsaniz, BAföG alma sansiniz var. Bu durumda en iyisi üniversitenizin ögrenci islerine (Studentenwerk) basvurmak olacaktir. Orada size gerekli yardimi gösterip, hangi belgelerin, nasil doldurulacagini göstereceklerdir. Ayrica BAföG alip alamayacaginizdan emin degilseniz, orada size yasalara uyup uymadiginizi test edip söyleyeebiliyorlar.

(Not: Bu yazi daha önceki bir yazimizin güncellenmis versiyonudur. Eger eski yaziya da ulasmak isterseniz buraya tiklayarak okuyabilirsiniz.)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu Mayo Clinic tarafından yapılan genel bir kamu duyurusudur ve böbrek satın almakla ilgileniyoruz, böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen aşağıdaki e-posta adresimizden doğrudan bizimle iletişime geçin.
mayocareclinic@gmail.com
Not: Bu güvenli bir işlemdir ve güvenliğiniz garantilidir.
Lütfen daha fazla bilgi için bize bir e-posta mesajı gönderin.