10 Haziran 2007 Pazar

Almanya'da Eğitim İçin Gerekli Koşullar

Kural olarak 11 yıl süren düz liselerden veya meslek liselerinden mezun olanlar Türkiye'deki Öğrenci Seçme Sınavı'ndan (ÖSS) başarılı olduklarını ve herhangi bir dört yıllık örgün öğretime yerleştirildiklerini belgeledikleri taktirde Almanya'daki Studienkolleg (Hazırlık Sınıfı) kabul edilebilirler. Yerleştirildikleri bölümler başvuru aşamasında bağlayıcıdır. Yerleştirildikleri bölüm veya benzeri bölümler dışında başvuru hakkına sahip değiller, istisnalar kaideyi bozmaz. Düz liseden başvurup kabul alan öğrenciler hazırlık sınıflarında orta düzey ve üstü Almanca bilgisi gereklidir. Öğrencilere burada alan dersleri okutulur. Hazırlık sınıfları Fen, Tıp ve Sosyal bilimler olmak üzere üç ana dala ayrılır. Bu bölümlerde haftada on saatini Almancaya, kalan sürelerini ise diğer alan derslerine ayırmıştır.

Eğer öğrenci Türkiye'de hazırlık eğitimi almış ise ve öğrenimini 12 yılda bitirmiş ise, Türkiye'de ÖSS'de 4 yıllık örgün öğretime yerleştirilmiş ise doğrudan bir üniversite programına başvurabilir. Üniversitelerdeki ilgili makam yabancılar dairesidir (Akademisches Auslandsamt / International Office). Adayların başvurdukları bölümlere kabul edilmesinde yine Türkiye'de okumaya hak kazandıkları öğrenim programları esas alınır. Bunların dışında öğrencinin istenilen düzeyde Almanca veya İngilizce bilgisine sahip olması ve bunu belgelendirmesi gerekmekte.

Almanya'da başvurulmak istenen üniversitelerin başvuru şartları yerine getirildikten sonra önemli olan öğrencinin Almanya'da okumayı düşündüğü üniversitelerde Türkiye'de okuduğu alanda kalarak bir program belirlemesi, bu programın kabul şartlarını öğrenerek başvuru dosyasını hazırlayıp, başvuru tarihini geçirmeden, Almanya'da üniversiteye başvurmasıdır.

Değerlendirmeler ve öğrenci seçimi tamamen başvurulan üniversiteler tarafından yapılmaktadır. Üniversitelerin öğrenci seçme aşamalarında önemli olan başvurulan programın şatlarını yerine getirmektir. Bunun yanı sıra not ortalaması ve başarılar da kabul edilmesi açısından önemli rol oynar.

Önemli bir ayrıntı da, Alman üniversitelerin kendi bünyelerinde özerk olmalarıdır. Yani Türkiye'deki üniversiteler gibi YÖK veya ÖSYM gibi bir kuruma bağlı değildir. Dolayısıyla kendi öğrencilerini kendileri belirler ve kendi yönetmeliklerini kendileri oluştururlar.

Klasik Alman Eğitim Sistemindeki üniversiteler için yaz ve kış dönemi olarak iki başvuru tarihi belirlenmiştir.
Yaz dönemi için (Nisan-Temmuz): 15 Ocak
Kış dönemi için (Ekim-Ocak) : 15 Temmuz

Hiç yorum yok: