11 Nisan 2008 Cuma

Artik Hic de Kolay Degil!!!

Almanya'ya gelen ve gelmek isteyen arkadaslari fruplara ayirmak gerekirse:

1-) Cok akilli ve (veya) caliskan ve ideallerini gerceklestirmeye gelmis arkadaslar

2-) Basarili fakat Türkiye'de istedigi bölümü veya istedigi üniversiteyi ÖSS engelinden dolayi kazanamamis

3-) Türkiye'de de birsey yapamamis ve yapamayacak tarzda birde sansimi Almanya'da deneyeyimciler

4-) Ögrenci vizesi ile gidelim evlenir yerlesirizciler

http://www.bmvbs.de/Bild/original_18685/Vorlesung-an-der-Universitaet-Bergakademie-Freiberg.jpg

4. Grup ile ilgili zaten yorum bile yapmayacagim. Bu yazidaki tavsiyelerim genelde 2. ve 3. gruba giren arkadaslara olacak. Evet hayallerini Türkiye'de gerceklestirememis ve gerceklestiremeyecegini düsünen arkadaslarin ilk göz önünde bulundurmasi gereken konu: Peki Almanya'da gerceklestirebilecekmiyim?

Kilit nitelikte ve cevabi hayatinizin akisina yön verecek bir soru bu. Bir cok arkadas Türkiye'de basarili olamayip (oldurulamayip) buralara kadar geliyor. Sebep ise burada Üniversiteye giris Türkiye'dekinden daha kolay. Bu bu zamana kadar dogruydu. Yani dil yeterliligini sagladiktan sonra Almanya'da cok kaliteli üniversitelere cok gereksiz adamlar bile girmis zamaninda. Ama artik devir degisiyor.

Alman üniversitelerine her gecen gün alman´ve yabanci ögrenciler tarafindan basvurular artiyor. Bu durumda üniversitler de tabiki ellerinden geldigince en iyisini secmeye calisiyorlar. Bunun icin ise artik cogu yerde dil yeterliligi yetmiyor.

Gecen günlerde üniversitelerin basvuru kosullarini incelerken farkettim ki daha 1 ay önceye kadar TestAS sinavi isteyen okul ve bölümlerin sayisi 1 elin parmaklarini gecmezken artik istemeyen büyük üniversite sayisi cok az. Bunun haricinde ise bazi üniversiteler sözlü mülakat bazilari IQ testi uyguluyorlar.

Bazilari olsun canim bir Fachhochschule'ye gireriz diye düsünüyor ama FH larda ise bir cok bölüm icin ön staj dedikleri vorpraktikum sarti araniyor. Yani konu ile ilgili önceden calismis oldugunuzu ispatlamaniz gerekiyor.

Peki oldu da bu kadar zahmet ettiniz ve bu sinavlari da atlattiniz. O zaman karsiniza bambaska bir problem cikiyor. Almanya'da simdiye kadar hic degismemis bir problem o da üniversitelerin zorluk derecesi. Evet burada üniversite okumak Türkiye'de ki gibi kapak atmak olayina benzemiyor. Bir dersten 2 kere üst üste kalinca okuldan atiliyorsunuz. Dersler alman ögrenciler icin bile yeteri kadar zorken bir de sizin anadiliniz almanca degilken ne kadar problem cekeceginizi hesaplamaniz gerekiyor. Almanya'da üniversiteyi zamaninda bitirme oranlari %50 lerin cok altinda seyrediyor.

Evet sizlerin gözünü korkutmak degil amacim ama artik Almanya'da üniversite kabul sartlarina yenileri eklenirken sizin eski bilgilerle hareket ederek buralara kadar zahmet etmenizde zarariniza olur. Her seyin bilincinde olarak gelmeniz sizin icin her zaman en iyisi olacaktir...

Saygilar
Almanya'da Lisans

2 yorum:

mmaavvii dedi ki...

ben istanbul dan geliorum ve berlin de bir seneliğine erasmus öğrencisiyim. sizce staj olarak neler yapabilirm bilgi verebilirenz sevnrm!!!
teşekürler

Adsız dedi ki...

ben su an munihte dil kursuna gidiyorum DSH sinavi agustosta ve burda gelecek yil tip okumak istiyorum ancak Wintersemester basvurulari benim girecegim DSH sinavindan daha once(haziran ya da temmuz),belge olmadan basvuruyu nasil yapabilirim, bilginiz var mi acaba?Basvuruya su tarihte sinava girecegim ve belge kayittan once elimde olacak gibi bi bilgi ekleme sansim var mi?
Tesekkurler