13 Nisan 2008 Pazar

Hem Okuyup Hem Calismak Almanya'da Nasil Olur?

Yurtdisi hayalleri olan hemen hemen herkesin basindaki en büyük problem maddiyattir. Gerekli parayi olusturmak, birlikte götürülen paranin yetmemesi veya zaten basta yeterli para ile gitmemek ve orada saglarim diye düsünmek cok kere olmustur. Bu yüzden yurtdisinda okuyan arkadaslarin arastirdiklari ilk hususlardan birisi de BURS ve CALISMA OLANAKLARI olur.

http://images.zeit.de/bilder/2007/standards-neu/wissen/zeit-campus/s-f-jobs/s-f-jobs-artikel.gif

Tabi söz konusu Almanya olunca isin BURS kismini bastan bir unutmak lazim.. :) Geriye kaliyor calisma olanaklari. Almanya'da dil kursu yapan ögrenciler icin calisma imkani myok. Bu genel bir kural. Dil kursu sirasinda yaklasik 10-18 ay yani calisma izniniz olmuyor. Calisma izni almaniz icin Studienkolleg ya da Üniversite ögrencisi olmaniz gerekiyor. O zaman yilda 90 tam gün veya 180 yarim gün calisma hakkina sahip oluyorsunuz.

Burada bazi arkadaslar soruyor dil kursu sirasinda calismam lazim ne yapabilirim diye. Bende bir arastirma yaptim ve gördümki bazi dil kurslari okul süresince yabancilar dairesi ile anlasmali olarak ögrenciye calisma izni sagliyor. Sizlerde bu dil kurslarini bulabilir iletisime gecebilirsiniz. Dil kursuna calismaniz gerektigini ve böyle bir imkan saglayip saglamadiklarini sorabilirsiniz. Büyük bir bölümü saglamiyor tabi ama saglayan nadir dil kurslarini da bulabilirsiniz.

Bunun haricinde kacak calisan arkadaslar oluyor. Almanya'da izinsiz calismak da (yani kacak) görülebiliyor. Yalniz tavsiye etmiyouz kesinlikle. Cünkü bu tür isler cok da rahat olmayacagi gibi vizenizi de sikintiya sokarsiniz.

Son olarak ister izinli ister izinsiz calisiyor veya calisacak olun ama sunu sakin unutmayin ki Almanya'da egitim gercekten zor. Dünya'daki en zorlardan ve is ile paralel cogu zaman yürümüyor. Planlamanizi iyi yapmaniz ve saglikli karar vermenizi tavsiye ederiyoruz.

Saygilar
Almanya'da Lisans

3 yorum:

Logger dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Logger dedi ki...

Ben de bu konu hakkinda birsey eklemek isterim.Studienkolleg okuyacak arkadaslar varsa HESSEN eyaletinde Studienkolleg eitimi sirasinda kisitli calisma hakkinin verildigini okudum.

Unknown dedi ki...

Bu sayfanızda tanıtım çalışması yapmak istiyoruz. Detaylar için lütfen iletişime geçin. marketing@protranslate.net