18 Mart 2008 Salı

Almanya'da Lisans (Bastan Sona Detayli Anlatim)

Turkstudent forumlarinda en cok sorulan soru bu "Almanya'da okumak istiyorum ne yapmaliyim?". Evet cogu arkadas daha arama butonunun nerede olduguna bakmadan siteye üye oldugu gibi hemen kisisel bir baslik aciyor ve zaten 3 asagidaki basliginda ayni olduguna aldiris etmeden bu soruyu soruyor. Bende bu konuyu kendi blogumda dile getiriyorum ve ayni zamanda foruma da yazacagim eger sabitlenirse sanirim bu dertten kurtuluruz.

http://www.langzeitarchivierung.de/eu2007/themes/nestor1/images/header_logo.gif

ALMANYA'DA LISANS

ÖSS'ye Hazirlananlar Icin: Öncelikle ÖSS'yi kazanip en az 185.000 puan yapmaniz yani 4 yillik bir yeri tercih etme hakkinizin olmasi gerekiyor. Sonra tercih zamani bu hakkinizi kullanarak 4 yillik bir üniversiteyi kazaniyorsunuz. Kayit yaptirmak zorunda degilsiniz ve bu üniversite özel üniversite de olur. Dikkat edin bir yere yerlesmeden Almanya'da üniversite okuyamazsiniz. Illaki bir yeri kazandi belgenizin olmasi gerekiyor.

Eger orta ögretiminizi 11 yillik yapti iseniz yani düz lise veya meslek lisesi iseniz Almanya'da 1 yillik hazirlik yani Studienkolleg yapacaksiniz bunun icin 800 saat almanca gördügünüzü veya mittelstufe 2, dsh1, testdaf3 gibi bir belgeye ihtiyaciniz var.

Eger orta ögretimi 12 yillik yapti iseniz Studienkolleg yapma mecburiyetiniz yok yalniz istege göre bazi üniversitelerin sundugu 1 semestrlik hazirlik programlarina katilarak kendinizi gelistirebilirsiniz.

Ikinci yapmaniz gereken dil meselesi. Almanya'da üniversite okumak icin almanca yeterliliginizi ispatlamaniz lazim. Bu da DSH, Testdaf veya benzeri sinavlar ile saglanir. Bunun icin Türkiye'de veya Almanya'da almanca kurslari var onlara giderek sinava hazirlanabilir ve DSH2 veya Testdaf4 yapinca hemen hemen her üniversiteye basvurabilirsiniz.

Ücüncü mesele üniversite basvurusu. Eger ÖSS ve Almanca isini halletti iseniz bir üniversite basvuru formu dolduruyorsunuz ve bunu ÖSS yerlesti belgeniz, lise diplomaniz, dil sinavi sonucunuz ve istenirse motivasyon mektubu ve CV ile birlikte üniversiteye yolluyorsunuz ve cevap bekliyorsunuz. Iste Almanya'da Lisans bu kadar...

2 Yillik Okuyanlara: Eger önlisans okudur iseniz bu önlisans sizin daha önce gördügünüz 11 sene ortaögretime ekleniyor ve Studienkolleg yapma zorunlulugunuzu ortadan kaldiriyorsunuz. Bu durumda direkt üniversitele basvurabilirsiniz tabi dil yeterliligini unutmayalim.

Evet genel anlami ile Almanya'da Lisans bu kadar izlemeniz gereken yol ise özetlersek:

-ÖSS Sinavina Girmek ve Bir Üniversiteye Yerlesmek (Kayit mecbur degil...)
-Almanca Kursu (ve sonrasinda Almanca sinavi)
-Üniversite Basvurulari ve Cevap Bekleme

Dil kursunu Almanya'da nasil bulacaginizla ilgili blogta daha önce yazdim istiyen arkadaslar asagidaki linkten okuyabilirler...

ALMANCA KURSU BULMA


Saygilar maniaturk...

5 yorum:

Unknown dedi ki...

ben ingilizce öğretmenliği okuyorum.bu yıl kaydımı dondurdum.normalde 2.sınıfa geçmem gerekiyor.yatay geçiş yapabilir miyim almanyaya

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Ja