15 Mart 2008 Cumartesi

Fachhochschule Nedir? Detayli Anlatim!..

Blogumuzda sizlere Almanya'da egitim ile ilgili cok kaliteli ve saglam bilgiler vermeye devam ediyoruz. Simdiki konumuz Almanya'da egitim almak isteyen arkadaslarin cokca sordugu Fachhochschule nedir? ve Fachhochschule ile Üniversite arasindaki farklar nelerdir?

The image “http://www.aknw.de/tda2007/images/500/312.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Öncelikle Fachhochschule (FH) ne demek onu cevaplayalim. Ingilizcesi University of Applied Sciences ve Türkcesi ise Yüksekokul demektir. Teoriden daha cok uygulamaya yönelik okullardir. FH'larda sadece lisans ve yüksek lisans egitimi alabilirsiniz yani doktora egitimi alamazsiniz. Fakat FH mezunlari icin üniversitelerde doktora yapma yolu aciktir. Yani bir Fachhochschule'de yüksek lisans egitiminizi tamamladiktan sonra doktora yapmak isterseniz bunun yolu acik fakat FH'larda degil, üniversitelerde...

Peki Fachhochschule'ler teoriden daha cok uygulamaya yönelik olunca ne oluyor? Pratik agirlikli bir egitim aliyorsunuz. Genelde egitim süresine bir dönemlik staj dahildir. Bu durumda mezun oldugunuzda praktik deneyimi üniversite mezunlarina göre daha yüksek bireyler oluyorsunuz. Bu bazi firmalarin bazi is pozisyonlari icin özellikle aradigi bir unsur. Tabi bazi is pozisyonlari icin de dezavantaj olabiliyor, cünkü bu tarz is pozisyonlarinda firmalar genellikle teorik bilgisi üst seviyede ve analiz, problem cözme yetenekleri kazanmis kisileri ariyor.

Peki genel olarak FH mezunu ve üniversite mezunu arasinda is piyasasi hangisini tercih ediyor? Bu sorunun kesin bir cevabi yok. Yani üniversite mezunu olunca daha iyi, FH mezunu olunca daha kötü gibi bir durum yok ortada. Eger isinizde iyi iseniz, ister Fachhochschule ister üniversite mezunu olun, yine is bulursunuz.

Maas konusu yine cok dillendirilen bir konu. Fachhochschule mezunlarinin üniversite mezunlarina göre daha az kazandigi söyleniyor. Piyasa arastirmalari da bunu dogruluyor. Ama burada kocaman bir "FAKAT" koymak istiyorum. Öncelikle bu fark cok büyük degil ve ayrica isinde iyi bir Fachhochschule mezunu gayet de bir üniversite mezunundan fazla kazanabilir.

Zorluk acisindan ele alacak olursak, FH'lar üniversitelerden daha kolaydir. Bu herkes tarafindan bilinen ve kabul edilen bir gercektir. Eger üniversite sonrasi direkt is hayatina atilacaksaniz ve akademik kariyer planlamiyorsaniz FH sizin icin cok iyi bir secenek olabilir...

(NOT: Bu yazi 24.11.2011 tarihinde güncellenmistir. Yazidaki kisisel görüsler ve daha önceki deneyimsizlikten kaynaklanan yanlis bilgiler cikarilmis, yerlerine daha objektif bilgiler konulmustur.)

2 yorum:

BABACAN dedi ki...

Merhaba,
sitenizi ilgi ile takip ediyorum. Fakat tanimlamalarda biraz yanlislik var. Sizinle nasil iletisime gecebilirim?

BABACAN dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.